Passande avslutning

24.9: IFK - GBK II 0-5 (0-2)
Det ville sig inte heller i vår sista match för säsongen. Eftersom degraderingen blev klar redan efter förlusten mot TUS i den förra omgången, hade vi inte mycket annat än den egna stoltheten att spela för när vi tog oss an GBK II i Telllushallen.

Vi började ganska bra och höll jämna steg hela den första halvleken. Några tappade bollar i försvaret och mittfältet ställde till det några gånger, men samtidigt skapade vi flera bra chanser att spräcka nollan. Alexander Felix, Ivar Holti och Asdren Syla försökte, men bollen ville inte in.

I stället gick det som det ofta gjort den här säsongen: när vi inte gör mål, så gör motståndaren det. På halvlekens tio sista minuter gjorde GBK både 0-1 och 0-2.

Vår andra halvlek var inte alls lika bra, och förlustsiffrorna växte sig till stygga 0-5.

En tung men ändå passande avslutning på en tung säsong.

Nu blir det att följa bottenstriden i division 3. Om både KPS och KPV Akatemia lyckas hålla sig kvar, åker vi inte heller ur.

Degraderingen ett faktum

18.9: TUS - IFK 6-0 (4-0)
Det var vinna eller försvinna som gällde för vår del i Terjärv. Vid seger hade vi skjutit upp avgörandet i kampen om förnyat seriekontrakt till den sista omgången, vid kryss eller förlust var loppet kört.

Det blev en brakförlust och nu är degraderingen alltså ett faktum. Vi åker ur serien tillsammans med KUF och TUS. Det finns förvisso ännu ett litet halmstrå kvar: om både KPS och KPV Akatemia klarar sig kvar i trean, och bara HBK åker ur, så faller bara två lag från fyran.

Själva matchen på Forsbackaplanen var väldigt talande för hur det sett ut den här säsongen. Truppen var tunn och det mesta gick åt pipan. Redan efter fem minuter sträckte rutinerade Jonas Sandlin baklåret och linkade av planen. Sedan kom baklängesmålen som på löpande band, det ena mer dråpligt än det andra. Med 4-0 på tavlan i pausen var det hela över.

I den andra halvleken försökte vi hålla huvudet högt och bjuda upp till match, men åkte ändå på ytterligare två baklängesmål. Vi skapade också några chanser, men vi gick mållösa av planen för fjärde matchen i rad.

En match återstår av den här tunga säsongen: GBK II väntar i Tellushallen klockan 15.00 på lördag.

Tillbaka ovanför strecket

5.9: IFK - KUF 0-0
Vi hade ingen stor trupp till vårt förfogande den här gången heller, men nu visade vi att inställning räcker långt på den här nivån. Det var tack vare både hjärta och hjärna vi fick med oss en ytterst viktig poäng från bottenmötet med KUF, poängen förde oss tillbaka ovanför nedflyttningsstrecket (där vi hör hemma).

Vår första halvlek var inget att skriva hem om. Vi rörde oss dåligt och gav därför KUF stora ytor att spela på. Kort sagt, vi gjorde det svårt för oss själva. Men kampandan var det inget fel på.

Den andra halvleken var betydligt bättre. Anförda av rutinerade Jonas Sandlin, Mika Lehtola och Henri Sandstedt på mittfältet samt Henrik Pedersen i försvaret fick vi ordning och reda på spelet. Vi rörde oss klokt, stängde ytorna och tvingade KUF till att slå längre bollar. Samtidigt byggde vi allt fler och allt bättre anfall där Ivar Holti, Alexander Felix och Mika Lehtola kom till några chanser, men det ville sig inte. I andra ändan var vår målvakt Ibrahimi Shpend på alerten de få gånger KUF kom till avslut.

Med tanke att vi är djupt insyltade i nedflyttningsstriden var vi i stort behov av en trepoängare, men att äntligen knipa en poäng (och hålla nollan för första gången på evigheter!) var viktigt för självförtroendet inför slutspurten. Tre matcher återstår: PeFF (h), GBK II (h) och TUS (b).

PeFF firade på vår bekostnad

12.9: IFK - PEFF 0-2 (0-0)
Serieledaren Pedersöre FF hade chansen att säkra avancemanget till division 3 när laget kom på besök till Västraplan.

Vi gick förstås in för att skjuta upp PeFF:s fest och samtidigt knipa viktiga poäng i bottenstriden, men vi orkade inte stå emot. PeFF avgjorde matchen med två mål i den andra halvleken.

Vi gratulerar PeFF till avancemanget!

Nu har vi två matcher på oss att försöka rädda säsongen: TUS borta på söndag och GBK II hemma veckan därpå. Än är inte slaget förlorat!

Brant uppförsbacke i Ylivieska

1.9: YPA AKATEMIA - IFK 3-0 (2-0)
Med en tunn men tapper trupp tog vi sikte på Ylivieska och säsongens längsta bortamatch, för att där ta oss an YPA Akatemia i en ytterst viktig streckmatch.

Väl framme åkte vi på ännu en tung förlust, som dessutom förde oss under nedflyttningsstrecket.

Vi inledde taggat och inspirerat, och rent spelmässigt förde vi stora delar av första halvlek, men två billiga baklängesmål i den 17:e och 34:e minuten och rött kort för Asdren Syla i den 43:e gjorde uppförsbacken för brant.

Andra halvlek handlade om att avsluta matchen med hedern i behåll och den vägen få med oss något till nästa match. Vi visade prov på god inställning och stod emot helt bra. 3-0-målet kunde vi inget åt.

På tal om inställning. Det börjar bli dags att ta fram mer av den varan om vi vill klara seriekontraktet. Ännu finns chansen, fyra matcher återstår. På måndag väntar KUF på Västraplan i en ännu viktigare match.